Szükségem van víztisztító berendezésre?

Magyarország nagy részén nincs probléma a csapvíz minőségével. A vezetékes víz minőségét hazánkban a 201/2001. X. 25. kormányrendelet szabályozza. A vízművek rendszeresen és kötelező módon tesztelik a vízminőséget, és honlapjukon általában közzéteszik az eredményeket. A vízművek mellett az ÁNTSZ és mások is (például a Tudatos Vásárlók Egyesülete) végez időszakonként vízminőség mérést, és jelzik, amennyiben problémát találnak.

Bár 1995 és 2005 között a csapvíz minták 0.5-7%-ában fordult elő nem megfelelő vízminőség, eseti szennyezések előfordulhatnak, és emiatt sokan mennek inkább biztosra, és ásványvizet vásárolnak a csapvíz helyett.

A fenti adatok alapján a csapvíz fogyasztása alapvetően biztonságos, és nem szükséges a víz tisztítása. Amennyiben mégis félsz az esetleges fertőzésektől, hosszabb távon mindenképpen olcsóbb (és persze kevésbé környezetszennyező megoldás), ha ásványvíz helyett víztisztító berendezést vásárolsz.

A legnépszerűbb otthoni víztisztítók az úgynevezett tisztító kancsók. Ezek megszűrik a bennük elhelyezett vizet, illetve egyes modellek tetszés szerinti plusz ásványi anyagokat is adagolnak hozzá. Egyes vízszűrő kancsók egyben vízforralóként is funkcionálnak. Egy szűrő 100-200 liternyi víz megtisztítására elegendő, és 1000-2500 Ft-ba kerül. Ez nagyjából negyede-fele a legolcsóbb (és szerintem nem túl ízletes) ásványvizeknek.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>